Welkom bij de Forensic Awareness -cursus! Hoe reageren zorgverleners op vermoedens van mishandeling? Hoe identificeren we signalen van mishandeling? En welke specifieke tekenen duiden op daadwerkelijke mishandeling?De opleiding omvat workshops, vaardigheidstrainingen, lezingen en simulaties, waarbij diverse scenario's worden uitgevoerd in onze speciaal uitgeruste scenariolokalen. Neem deel aan de cursus en krijg antwoord op deze vragen.
De Forensic Awareness -cursus wordt enkele keren per jaar georganiseerd op onze eigen locatie in Uden. Deze cursus staat open voor deelname van cursisten uit heel Nederland en Vlaanderen. Gelegen op een gunstige locatie in Brabant, biedt onze faciliteit alle benodigde voorzieningen voor een effectieve leeromgeving. Onze instructeurs hebben uitgebreide praktijkervaring en onderwijservaring, met affiliaties aan verschillende ziekenhuizen en klinieken.
Individuele inschrijvingen voor de open opleiding zijn mogelijk. Voor groepen is het ook mogelijk een Forensic Awareness -cursus aan te vragen, waarbij de keuze bestaat tussen een InCompany-cursus op de eigen locatie of op onze faciliteit.
Het is vaak moeilijk om mishandeling te herkennen, omdat het vaak verborgen blijft en slachtoffers er vaak niet over durven te praten. Ze kunnen zich schamen, bang zijn voor de reactie van de dader, vrezen dat familie en vrienden hen zullen verstoten, of geloven dat niemand hun verhaal zal geloven.
Deze cursus behandelt hoe u mishandeling kunt herkennen, hoe u omgaat met het gevoel dat er iets mis is, en wat uw rechten en plichten zijn als zorgverlener. Ook leert u hoe u mogelijke bewijslast behandelt en hoe u verschillende soorten letsels kunt identificeren die u tegen kunt komen in de ambulance, op de Spoedeisende Hulp of in uw huisartsenpraktijk.
Doel van de cursus
Het doel van deze cursus is het herkennen, signaleren en documenteren van mishandeling.
Leerdoelen
Het doorlopen van de cursus zorgt voor:
- Het herkennen van mishandeling;
- Het vermijden van valkuilen bij het signaleren van mishandeling;
- Het begrijpen van de rechten en plichten van hulpverleners;
- Het kennen van relevante wetgeving en meldcodes met betrekking tot mishandeling;
- Het identificeren en interpreteren van letsels en aannames;
- Het correct beschrijven en fotograferen van letsels;
- Het aanleren van do's en don'ts bij het verzamelen van feiten over mishandeling;
- Het aanleren van do's en don'ts bij het verzamelen van bewijsvoering in mishandelingszaken;
- Het ontwikkelen van effectieve gesprekstechnieken om bewijslast te verkrijgen bij zowel volwassenen als kinderen in mishandelingszaken.